5 saker du inte visste om Monstera

Lär dig 10 supercoola fakta om monstera plantan som är värda att ha koll på. Läs allt om detta och gör dina växtlikasinnade avundsjuka med alla dessa supercoola Monstera fakta.

1. Monstera har en frukt som är supergod!

Monstera har en frukt som är supergod!

I naturen har Monstera Deliciosa oerhört rik & fin frukt. Smaken är en kombination av mango, passionsfrukt, jordgubbar och ananas. Det är så utsökt att Monstera Deliciosa är sannerligen ”Deliciosa”.

2. Hålen i bladen har en viktig funktion

Regnskogar är den naturliga miljön för Monstera. Anledningen till varför Monstera växterna har så stora hål i bladet är så de kan motstå kraftiga regnskurar och vind när de låter elementen passera genom hålen. Coolt eller hur?

3. Monsteras blad skapar inga extra hål

Ett Monstera-blad skapar inte fler hål i sig under sin livstid. Alla hål finns redan när växten först växt fram. Anledningen till att löv verkar utveckla extra hål är att äldre och friskare växter skapar löv med allt fler hål och äldre löv med färre hål tenderar att dö av efter en tid.

4. Visste du att en Monstera har muskler?

Ungefär som muskler åtminstonde. Det heter genikulum. Det är korsningen mellan blad och petiole. Det är därför vissa Monstera plantor är lite skrynkliga i stammen närmast bladet. Den här muskeln är typisk för släktet Monstera och gör att växten kan rikta sina löv mot solen. Ganska praktiskt om du planterar eller fäster din Monstera igen.

5. Det finns möbler som är gjorda på Monstera luftrötter

Det finns möbler som är gjorda på Monstera luftrötter

Är du en riktig Monstera älskare? Du kan nämligen skapa en hel interiör med endast Monstera möbler. Luftrötterna från Monsteror används i El Salvador för att tillverka möbler som ser ungefär ut som rottingmöbler. Går utmärkt att skicka med transport bolag men kanske inte blombud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.