Liljor

Liljor

Liljor är praktfulla och fascinerande, samtidigt som de finns i en mängd färger. Det är både en vacker snittblomma och krukblomma, du väljer själv hur du vill ha den. Tidigare var liljan en dyr blomma som var något svår att få tag i men nu har den blivit mer prisvärd och av hög kvalitet.

Du kanske har hört uttrycket fridens liljor? Det är ett sätt att önska någon lycka och välgång. Vilket sätt är då bättre att göra det på än med fina, vita liljor eller en vacker bukett med tre liljor? Idag är det enkelt att skicka blommogram till de du älskar och oftast finns det många fina liljebuketter att välja mellan.

Hur odlar jag liljor i kruka?

Hur odlar jag liljor i kruka?

Det är enkelt att odla liljor i kruka, du kan till exempel sätta lökar till hösten för blomning till våren. Det är bra om liljorna övervintrar inomhus. När den har övervintrats inomhus är jorden oftast näringsfattig och bör därför bytas ut till våren för att dina liljor ska må bra.

Det är viktigt att du dränerar krukan med lecakulor i botten för att liljorna ska må bra. Liljor trivs bäst i porös, sandig mylla, det kan dock variera vilken jord som behövs beroende på vilka liljor du väljer. När du planterar dina liljor kan du spela Svenska liljor av Stefan Andersson för att komma i rätt stämning.

Fina buketter med liljor

Om du önskar en vacker bukettkombination är liljor o tulpaner ett utmärkt val. Liljor passar dock bra med flera andra blommor också. Tack vare antalet liljor det finns kan du kombinera olika färger och varianter i en och samma bukett. Andra blommor som är fina tillsammans med liljor är:

  • Pioner
  • Rosor
  • Prärieklockor

Du matchar dock dina liljor med det du tycker passar. Det kan vara fint med olika blomtyper i samma färg, såsom rosa, vitt eller lila beroende på tillfälle.

Blombud med liljor

Att skicka blommor är underbart, men det som gör det ännu bättre är om man skickar en uppfriskande bukett med liljor istället för vanliga rosor som omväxling. Mina tre senaste blommogram så har jag skickat liljor och det har varit väldigt uppskattat.